Борисов: Има ли виновни за къщите за гости - да се уволняват и да се дават на прокурор

11:57, 30 апр 19 / Политика 25 2266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в предходния програмен период 2007 – 2013 г.

Мехмед Дикме: ДФ "Земеделие" е основият виновник за злоупотребите с къщите за гости

Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. "За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме", изтъкна Борисов.

Премиерът отбеляза, че се проверяват всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", добави премиерът Борисов.

Разпоредиха проверка на 746 къщи за гости и луксозни джипове, купени с европари

За периода 2007-2014 година със средства на Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти, отчете земеделският министър Румен Порожанов след заседание на кабинета.

До момента са проверени над 110 къщи за гости или това са близо 18% от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.

Йончева: Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости

Темата стана особено актуална през последните седмици, след като стана ясно, че в Сандански къща за гости не се използва по предназначение. До момента Фонд „Земеделие“ е направил проверка на 18% от къщите, съставени са актове и са предявени за възстановяване на средства в размер на 10млн. лева. За 32 от направените обекти е наредено собствениците да възстановят пълния размер на отпуснатата сума, съобщи Порожанов.

Всеки обект за изграждане се финансира до 200 000 евро, като средното финансиране е до 135 000 евро. Това заяви земеделския министър.

ЕК отказа коментар по случая с българските къщи за гости

Основен проблем е използването на къщите по предназначение, което налага да се направи цялостна масова проверка“, смята министърът.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че от миналата седмица НАП, МВР, Прокуратурата и Фонд „Земеделие“ проверяват всички къщи, дали са плащани съответните данъци в общините, дали са вписвани в полицейските управления настанените лица. При нужда ще бъдат направени проверки и на изпълнителите и строителите на къщите за гости.

Целта е да видим дали има използване на евросредства не по предназначение“, каза още Маринов.

Скандалът с къщите за гости няма да доведе до загуба до европейско финансиране, уверява Порожанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама