Японският император Акихито абдикира след 30-годишно управление

13:10, 30 апр 19 / Свят 25 1305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският император Акихито абдикира в полза на сина си принц Нарухито. Това е първата абдикация на японски владетел от около 200 години. Според традицията, императорът заема този пост до края на живота си.

В официално прощално обръщение японският император Акихито обяви, че абдикира и благодари на народа си за подкрепата през 30-годишното му управление, предаде БТА.

"Днес приключвам задълженията си като император. Искам да изразя дълбоката си признателност към министър-председателя за думите му като представител на японския народ. Имах щастието да изпълнявам дълга си на император, ползвайки се с дълбокото доверие и уважение на японския народ в течение на 30 години след възкачването ми на трона. Изказвам сърдечните си благодарности на хората, които ме приеха и подкрепяха като символ. Заедно с императрицата се надяваме новата ера "Рейва", която започва на 1 май, да е мирна и ползотворна и се молим за мир и щастие на страната ни и всички хора по света", каза Акихито на церемония в тържествената "Борова зала" на императорския дворец в Токио.

Преди това император Акихито извърши в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си. Япония отбелязва края на управлението му, като си припомня миналото и гледа с надежда към следващата епоха. По телевизията бяха излъчени кадри как Акихито, облечен в традиционни дрехи, влиза в главния храм Кашикодокоро, за да съобщи на боговете за оттеглянето си. Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.

Управлението на Акихито ще продължи до полунощ, когато престолонаследникът Нарухито става император и започва неговата епоха. Той ще се възкачи на трона на 1 май, на отделна церемония новият император ще получи имперските регалии, потвърждаващи, че е станал 126-и император на най-древната монархия в света, датираща от пети век.

На 8 август 2016 г. във видеообръщение към народа император Акихито изрази желание да се откаже от престола в полза на по-големия си син Нарухито заради напредналата си възраст и проблеми със здравето. Парламентът на Япония прие закон само за този случай, който позволява на император Акихито да се откаже от трона и да го предаде на принц Нарухито.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама