Отбелязваме Томина неделя

07:30, 26 апр 20 25 3253 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Първата неделя след Великден наричат Томина неделя - по името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Исус Христос. Тома не повярвал на Христовото възкресение и затова Спасителят му се явил след няколко дни и позволил на апостол Тома да сложи пръст в раните му. Затова и наричат апостол Тома Неверни.

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си. Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл.

В много селища на този ден момите играят Мара-Лишанка. Правят кукла-булка от чехлите на млада булка, женена през зимата (единият е жълт, а отгоре - червен). Куклата обличат с мъжка риза и тази риза е онзи знак, който подсказва, че това е праобраз на великото двуполово (андрогенно) божество, според нашата фолклорна митология, от което е произлязъл човекът.

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама