Вижте най-големите банки у нас към 31 март 2019 г.

16:10, 03 май 19 25 2149 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само след няколко месеца у нас предстои да бъдат завършени две банкови сделки, които ще променят банковата система.

Банка ДСК ще добави нови над 6 млрд. лв. активи след придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк, която днес вече е само Експресбанк. С това институцията ще се превърне в най-голямата банка в страната, като ще изпревари днешния лидер Уникредит Булбанк.

В топ 3 може би ще има и още едно разместване, като настоящата трета по големина ОББ по всяка вероятност ще бъде изместена от Пощенска банка, след като последната завърши покупката на Банка Пиреос.

Така със серия от сделки (бел. ред. Пиреос Банк, Алфа Банк и по-рано ДЗИ Банк), Пощенска банка е на път да се превърне в още по-сериозен играч у нас с активи за над 12 млрд. лв.

Или иначе казано, само след няколко месеца у нас ще има 4 банки с активи за над 10 млрд. лв. - Банка ДСК, Уникредит Булбанк, Пощенска Банка и ОББ, образувана от сделка между ОББ и СИБАНК.

Какво е положението днес сред най-големите банки в страната? Кои са банките с най-бърз ръст на активите за последната година?

Справка на Kredit.bg сочи, че след трите водещи банки – Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, към 31 март 2019 г. се нареждат най-голямата банка с български капитал Първа инвестиционна банка, както и Пощенска банка и Райфайзенбанк.

Наскоро от австрайската банка също заявиха интерес към други две институции в страната, с което да разширят дейността си в България. Дали това ще се случи – предстои да разберем, но е ясно, че консолидацията в сектора ще продължи в следващите години с пълна сила.

Топ 10 се допълва от две от придобитите банки, споменати по-горе – Експресбанк и Банка Пиреос, разделени от публичната Централна кооперативна банка.

С по над 1 млрд. лв. активи са още седем банки – държавната Българска банка за развитие, Алианц Банк България, Прокредит Банк, Общинска банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк и Българо-американска кредитна банка.



*Данни: БНБ (хил. лв.)

Кои банки отчитат най-силен ръст на активите си в последните 12 месеца? 

Процентно това са част от по-малките играчи на пазара – Ситибанк и Тексимбанк, отчели ръст на активите си от 30 и 29%, докато Общинска банка добавя 23%.

Банка ДСК, Уникредит Булбанк, Пощенска банка и ОББ пък са банките, добавили по над 1 млрд. лв. активи за този период.

Към 31 март активите на банковата система в страната достигат рекордните 108 млрд. лв. спрямо 97 млрд. лв. за преди година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама