Арестуваха софийски лихвар, малтретирал длъжници

15:25, 03 май 19 25 1061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Иво С. от София за извършени от него изнудване, нерегламентирана банкова дейност, грабеж и държане на наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Иво С. е задържан на 02.05.2019 г. при осъществена от служители на СДВР под наблюдението на СГП специализирана полицейска операция.

Наказателното производство срещу него е започнало след получен сигнал от граждани за осъществено спрямо тях изнудване.

По-късно е постъпила и жалба от друго лице  за извършен спрямо него грабеж на мобилен телефон.

В хода на разследването е установено, че пострадалият от грабежа познава нападателят си – Иво С., и в последните два месеца е бил жертва на системен тормоз и заплахи от негова страна. Под угрозата да бъде физически наранен той дори  се  разпоредил с личния си автомобил и със сума от порядъка на 8 000лв. в полза на извършителя.

Самият извършител се занимавал с лихварство, като до момента е установено, че в периода от края на 2015г. до сега предоставял заеми на различни граждани срещу 20 % лихва.

Спрямо длъжниците, които не успявали да се издължат своевременно той проявявал вербална и физическа агресия.

По този начин, чрез заплахи за нараняване на тях и семействата им и причиняване на тесни повреди, Иво С. принудил три лица да се разпоредят в негова полза със суми в размер от 5 000 до 50 000 лв.

Към момента на задържането му в управлявания от него автомобил и в жилището му са открити високорискови наркотични вещества - кокаин и коноп, разпределени на дози в различни опаковки, и предназначени за разпространение. Иззети са и парична сума в общ размер на 101 435 лева, около 15 броя записи на заповед с издател различни лица, копия на лични карти и един брой лична карта в оригинал, свидетелства за управление на МПС – част 1 и част 2, мобилни телефони, ползвани от обвиняемия, както и мобилен телефон, отнет от него чрез грабеж, електронни везни, електронно устройство, ползвано за заглушаване на сигнал, боеприпаси - 1 брой пълнител с 8 броя патрони.

Иво С. e осъждан за притежание на наркотични вещества.

Спрямо него на 03.05.2019г. са повдигнати 4 обвинения и е постановено задържането му за срок от 72 часа, до представянето му в съда за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама