Канцлерът на Австрия поиска нов договор на ЕС и по-малко еврокомисари

10:00, 04 май 19 / Свят 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че националните правителства на страните членки на ЕС трябва да предоговорят основния договор на блока с по-добро споразумение, за да преодолеят предизвикателствата на континента, съобщава "Дойче веле".

Необходим е нов договор с по-ясни санкции за членове, които изпадат в дългове, наказания за държавите, които допускат незаконна имиграция без да ги регистрират, както и по-тежки последствия при нарушаване на върховенството на закона и либералната демокрация, поиска той в интервю за австрийски вестници.

По думите му много неща са се променили от приемането на Лисабонския договор през 2007 г., като посочи "дълговата криза, кризата с еврото, миграционната криза, климатичната криза" и "хаоса около Брекзит".

Канцлерът също така смята, че всяка реформа, която трябва да бъде одобрена единодушно от всички страни членки, трябва да включва прекратяване на практиката да се провеждат заседания на Европейския парламент в Брюксел и Страсбург.

Френският президент Еманюел Макрон, който представи визията си за реформиране на ЕС по-рано тази година, е против седалището на Европейския парламент да е в Брюксел за постоянно.

Австрийският лидер също призова повече да се наблегне на външната политика на ЕС и да се намали размерът на Европейската комисия, по-малко висши постове в Комисията, разпределени на ротационен принцип. В момента всяка страна членка има право да назначи по един свой комисар.

На лидерите им отне 6 години да създадат Договора от Лисабон, подписан през 2007 г. Договорът беше близо да не влезе в сила, след като беше отхвърлен на референдум в Ирландия. Той влезе в сила през 2009 г. след втори референдум. Преговорите за ново споразумение ангажират голяма част от вниманието на блока за период от около половин десетилетие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама