Плевнелиев: Папа Франциск е най-мъдрият лидер днес

11:05, 05 май 19 / Политика 25 1071 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посещението на папата в България е многопластово. В никакъв случай визитата не е единствено и само духовна, за да подчертае своя респект и интеграция към българските католици. Папата е един голям противник на корупцията и един голям борец. Той има много силни речи и изказвания в тая посока - как корупцията разяжда обществата отвътре и доверието на хората към техните лидери. Това заяви пред Нова Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 - 2017 година.

По думите му папата ще дойде у нас и с много специална мисия от гледна точна на отношенията между Православната и Римокатолическата църква. 
Според Плевнелиев двете църкви вече повече от 1 000 година са по-скоро символ за раздор и разделение, а не би трябвало да е така. Той определи и че Православната църква е доста по-крайна в позициите си.

Президентът изяви мнение и че му се иска Българската православна църква (БПЦ) да не гледа толкова формално и протоколно на визитата на папа Франциск. "Извън протокола, какъв по-голям смисъл от това да се обединим заедно и всеки да служи на Господ. Но да бъдем заедно, а не разделени", призова Плевнелиев.

"Наистина нашата църква в много отношения остава настрани от процесите, не търси водещата роля, не търси позитивно развитие на резултатите по отношение специално на общуването. Нека да не забравяме, че нашата църква беше една от малкото, която отказа да участва във Вселенския събор и отказа да участва през 2016 година в т. нар. работна група за задълбочаване на връзките между Католическата и Православната църква", припомни президентът, допълвайки, че БПЦ все стои встрани.

По думите му има множество измерения и причини това да бъде така, но могло и да се търси по-приятелски диалог.

В заключение Плевнелиев коментира, че докато е бил държавен глава и след това е имал честта да се среща с много лидери по света, включително силни такива като президентите на САЩ и Русия. Той обаче винаги е търсил мъдростта. Според него най-мъдрият лидер днес е именно папа Франциск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама