Истанбул се вдигна на протест срещу новите избори в града

07:30, 07 май 19 / Свят 25 1695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите на много райони на Истанбул организираха „протест на тенджерите“ във връзка с решението на Централната избирателна комисия да анулира изборните резултати за кмет, който бе спечелен от опозиционния кандидат Имамоглу, предаде БГНЕС.

Турски граждани, живеещи в различни части на Истанбул, включително Бешикташ, Кадиккьой, Сисли, посрещнаха решението на ЦИК с протести и чукане на тенджери и тигани. Протестите започнаха след 22 часа вчера в много райони на града. В тях се включиха шофьори, натискащи клаксоните на автомобилите си.

Точно същата реакция, която журналистите нарекоха “революция на тенджерите“, се наблюдаваше в цяла Турция по време на месец и половина протести през 2013 г. във връзка с плановете на властите да застроят парка „Гези“ в центъра на Истанбул. Кадрите показваха, че жителите на Истанбулските квартали отварят прозорци и балкони, чукат по саксии, бият по тигани, в някои апартаменти постоянно угасват и запалват светлините в жилищата си.

За първи път от 1994 г. опозиционната /РНП/ спечели кметските избори в най-големия град в Турция - Истанбул и в турската столица Анкара. Кандидатите й също спечелиха и в други големи градове като Измир и Анталия. Като цяло на 31 март управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели общинските избори в Турция, чиито кандидати получиха 44,33% от гласовете срещу 30,12% от кандидатите от РНП.

Гласуването на 31 март в Истанбул беше спечелено с малка преднина от кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия - Екрем Имамоглу. Разликата между него и претендента на управляващата Партия на справедливостта и развитието - Бинали Йълдъръм, е била около 13 000 гласа.

За отмяна на резултатите се заговори още след вота, в няколко секции дори се стигна до повторно преброяваване на бюлетините. Възражението срещу крайния резултат е подадено преди седмица от управляващата партия с мотива "нередности и корупция" при гласуването, за чиято отмяна се обяви и президентът Реджеп Ердоган.

Европейският съюз разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция.

Жителите на Истнабул ще избират кмет отново на 23 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама