БЛС: Подкрепяме протеста на педиатрията, работим заедно с медицинските сестри

08:30, 08 май 19 25 1344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравната каса и Лекарският съюз започнаха спешни преговори за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки от 1 юни. Това означава 50 милиона повече, които Здравната каса ще даде от резерва си за лечението на деца, бременни, пулмология и други, както и по-високи заплати за медиците.

След като наблюдавахме тенденциите през първото тримесечие на годината, се установи, че няма проблем да се преговаря за увеличаване на пътеки и лимити за някои лечебни заведения, обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, пред БНТ. Със сигурност това е устойчива и резонна мярка, защото финансирането в момента става през НЗОК, допълни той.

Ананиев: От 1-ви юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки

"Мисля, че след направените анализи стана ясно, че ресурс от 130 млн. лв. би трябвало да гарантира 950 лв. за стартова заплата на медицински специалисти", изчислява д-р Маджаров.

Много клинични специалисти напуснаха работа и станаха общопрактикуващи лекари заради обидно ниското заплащане, допълни медикът.

Ананиев: Бъдещата детска болница ще има специален статут

Той беше категоричен, че БЛС подкрепя протестите на медицинските служители от Софийската педиатрична болница. "Разбира се, че ги подкрепяме - крайно време е те да получат и добра материална база, и добро финансиране, те лекуват на трето ниво в педиатрията", заяви д-р Маджаров.

Работим заедно, няма напрежение с медицинските сестри, заяви още д-р Маджаров по повод протестите на медицински сестри заради ниското заплащане и изразеното недоволство от лекарите по темата.

Радев: Здравният модел трябва да бъде преосмислен

Лекарите винаги са готови да протестират, но тогава, когато техните точни и ясни искания са неглижирани. Това е крайна мярка, не бива да стигаме до там, заяви в заключение д-р Маджаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама