Дариткова: ГЕРБ ще работи срещу опитите обществото да бъде разделено и отслабено

11:04, 08 май 19 / Политика 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още в началото на тази сесия от името на ПГ на ГРЕБ държа да препотвърдя нашия ангажимент към правителството и функционирането на парламента и да дам ясен знак, че активното ни участие в предизборната кампания по никакъв начин няма да попречи на работата ни в пленарна зала и в различните парламентарни комисии. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, предаде БГНЕС.

Дариткова посочи, че парламентът е и мястото, от което опозицията оказва контрол върху управлението и има възможност да заяви своите алтернативни позиции по различни обществени въпроси. „В този смисъл сме обезпокоени от продължаващото няколко месеца отсъствие на най-многочислената опозиционна партия - БСП. Обезпокоени сме не защото парламентът е блокиран и не е в състояние да изпълнява задълженията си на законодателен орган”, каза Дариткова.

Тя отбеляза, че през последните няколко месеца заседанията на НС се провеждат редовно и законодателната работа се осъществява ритмично. „Обезпокоени сме, защото българските граждани, гласували за БСП на последните парламентарни избори, са оставени без своето политическо представителство, а парламентарният дебат и политическият диалог са подменени със самоцелна конфронтация, която се осъществява извън тази зала. Липсата на основната опозиционна сила в парламента не е проблем за мнозинството, а за демократичния процес”, каза тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че независимо от изборния резултат ще продължат да демонстрират висока обществена чувствителност и да реагират бързо и решително както чрез законодателни промени, така и чрез личен пример за носене на политическа отговорност. Желанието им е, по думите й, по този начин да формират нов стил на политическо поведение, който стои отвъд рамките на прехода. Тя изрази надежда, този стил да бъде възприет и от останалите политически сили.

„Като отговорна политическа сила ГЕРБ сме призвани да се противопоставяме последователно и категорично на опитите за дестабилизация на страната и на желанието на определени политико-икономически кръгове да хвърлят българското общество в хаос и безвластие. Знаем, че от осъществяването на подобни революционни, авантюристични сценарии ще спечелят само онези, които не са в състояние да се развиват в нормална среда на ред и законност. Цената за подобни авантюри обаче ще бъде платена както винаги от всички честни и достойни български граждани, независимо от техните политически пристрастия и идейни убеждения. Затова и от парламентарната трибуна, и в законодателния процес ще се противопоставяме на опитите българското обществото да бъде разделено и отслабено. Няма да се поддадем на изкушението да използваме омразата като политически аргумент срещу своите политически опоненти. Разбирането ни за политика е, че тя трябва да лекува раните на обществото, а не да отваря нови”, заяви тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама