Липсваща част от Стоунхендж беше върната на мястото си след 60 години

14:40, 08 май 19 / Култура 25 1640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Липсваща част от мегалитния паметник Стоунхенжд беше върната на мястото си 60 години, след като била взета.

Ядро с дължина от около метър е било извадено от един от мегалитните камъни по време на археологически разкопки през 1958 г., предаде Би Би Си. Никой не знаел къде се намира то досега, докато Робърт Филипс, който участвал в тези разкопки, решил да го върне.

В продължение на 60 години Филипс, който е англичанин, живеещ във Флорида, запазва тази част от Стоунхендж. През 50-те години той работел за компания за рязане на диаманти, която била наета, за да помогне с подсилването на огромните камъни. Компанията на име Van Moppes пробива дупка в един от камъните, след което поставя в нея стабилизиращи метални пръти. По време на този процес работниците изваждат три парчета от сърцевината на камъка с дължина от по 1 метър, а Филипс взема едното от тях.

В навечерието на своя 90-и рожден ден той решава да го върне.

Археолози се надяват да анализират химическия състав на камъка, за да се опитат да открият откъде са дошли огромните камъни.

Липсващата част е била върната преди година, но това не е обявявано досега, тъй като учените първо трябвало да разберат значимостта й.

Местонахождението на другите две липсващи части от по 1 м засега остава неясно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама