Ангелкова в Силистра: Предстои много работа за популяризиране на туристическия потенциал на региона

10:30, 09 май 19 25 2229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силистра има огромен потенциал да е водеща дестинация, но за промотирането й е необходима още много работа. За да улесним направеното до момента, ще предложим в града да има изнесен офис на организацията за управление на туристически район „Дунав“, в която влиза областта, както и на Техническия секретариат по Дунавската стратегия, по чиято ос 3 България и Румъния са съкоординатори. Това заяви в дунавския град министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на местната власт и бизнеса. Тя благодари на кмета на общината д-р Юлиян Найденов за свършеното досега и постигнатите ръстове в реализираните нощувки и приходи от тях през 2018 г. и през първите два месеца на настоящата година.

Предстои ни още много работа, за да популяризираме огромния туристически потенциал на региона, в който водещо е културно-историческото наследство. Две трети от общината е на територията на археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“, тук е една от първите патриаршии у нас, късноантичната римска гробница, уникалният обект на ЮНЕСКО „Сребърна“, припомни министърът. Силистра неслучайно е част от осемте културно-исторически дестинации, които министерството създаде - „Столиците и градовете на българските царе и патриарси“, както и на една от 12-те винено-кулинарни дестинации – „Добруджа и Северно Черноморие“, за да се промотира това богатство. Това дава изключително сериозна заявка туризмът да е движеща сила на местната икономика, да подпомагаме труда на хората и да създава работни места за реализация на младите, изтъкна министър Ангелкова.

За да улесни работата на бизнеса, Министерството на туризма работи активно за намаляване на административната тежест, което е ключов приоритет. С промените в Закона за туризма вече отпаднаха 19 вида документи. Днес за обществено обсъждане бяха публикувани и промените в Наредбата за категоризация не местата за настаняване, където се облекчават някои от изискванията. Дава се опция за използване на дигитални и други нови технологични решения, включително за оборудването. Поискахме от МОН професиите екскурзовод и планински водач да са регулирани, съобщи още министър Ангелкова.

Тя покани участниците в срещата да присъстват на големия форум за инвестициите в туризма, който министерството организира в края на този месец в Слънчев бряг. Вече са потвърдили участие водещи хотелски вериги и туроператори, обхващащи с дейността си над 35 страни, както и ключови инвестиционни фондове. Министерството стартира и втори етап на Картата за инвестиции в туризма, за да насърчи всички жизнеспособни проекти – както общински, така и частни, каза още тя. В Слънчев бряг ще присъства и много голям инвестиционен фонд от Китай, а е известно, че Силистра има добри партньорски отношения с тази страна и с Япония, което е голямо предимство.

Министър Ангелкова анонсира още, че до края на годината са планирани още двустранни форуми, каквито бяха проведени през последните месеци с предприемачи и регионални ръководители от Русия. Имаме идея да организираме и кръгла маса с представители на германския пазар в Силистра и сме убедени, че тя ще популяризира възможностите на местния туризъм. Силистра е част и от кампанията на министерството за насърчаване на вътрешния туризъм „Естествено в България“, разчитаме на нейната инициативност и възможности за различни видове туризъм, заключи министър Ангелкова.

В срещата участваха също областният управител на Силистра Ивелин Статев и председателят на Общинския съвет в града д-р Мария Димитрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама