Гечев срещу Павлова: Първи предизборен сблъсък в ефир на БСП и ГЕРБ

10:10, 09 май 19 25 1466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път тази сутрин в сутрешния блок на Нова телевизия представители на ГЕРБ и БСП сблъскаха мнения в предизборен дебат. 

,,Всяко едно пречистване дава възможност да говорим и за европейските теми, а там където имаме проблеми, дава възможност да си признаем грешките, да направим необходимите промени и да вървим напред", каза кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Лиляна Павлова по повод скандала с къщите за гости.

,,Трябва да има пречистване, но трябва да се понесе и отговорност и да се разбере, че европейските фондове не са средство за лично обогатяване. Трябва да направим българската икономика по-конкурентоспособна, а не да се обогатяват отделните управляващи", заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Румен Гечев.

,,Искам да стана евродепутат, защото с моя 20-годишен опит смятам, че имам с какво да допринеса да работим за България, да направим по-добър стандарт в България и да променим Европа", посочи Лиляна Пвалова.

,,Пред Европейския съюз има много сериозни предизвикателства, основно икономически, има социална поляризация и е необходима смяна на икономическия модел. Опитът ми дава възможност да допринеса и за българското представяне, и за необходимата промяна в Европа", каза Румен Гечев.

,,Жизненият стандарт е най-наболелият въпрос. С инструментаруиума на Европейския съюз да повишим стандарта на живот е възможна кауза", посочи Павлова.

,,Трябва да се промени инвестиционната политика в България. Нямам как, когато чуждите инвестиции намаляха 10 пъти от 2009 година досега и бяха провалени крупни инвестиции, да се очаква повишаване на стандарта на живот", отбеляза Гечев.

,,Всички се стремим доходите да достигнат средноевропейското ниво, въпросът е как. Популистко е да кажем - изравняваме минималната заплата в Европа. Трябва да направим това реално с ръста на икономиката. Ако утре кажем на работодателите - правете заплатите 1500 евро, те ще уволнят работници, ще се вдигнат данъци и ще настъпи крах в икономиката. Повишаването на доходите може да стане с привличане на високотехнологична индустрия. Това е секторът, който вече дава заплати, близки до европейските и заради който млади хора вече се връщат в България", заяви Лиляна Павлова.

,,В Европейския съюз болшинството от страните имат минимална работна заплата. Не знам кой в България е развивал тезата за изравняване на минималната заплата в Европа като абсолютна стойност. Ние настояваме за еднакъв процентен стандарт при минимална заплата и пенсия спрямо динамиката на Брутния вътрешен продукт. Не ниските работни заплати, а страните с най-високите заплати имат май-висока конкурентоспособност, подчерта Румен Гечев. Защитата на българския национален интерес не става с тропане по банките, трябва да предлагаме решения", добави социалистът.

,,Трябва да говорим за обединена Европа и в същото време Европа на силните нации, които пазят своя национален интерес и култура. За Европа е рано да говорим като федерални европейски щати. Единни, заедно трябва да отстояваме своя интерес. Нашата позиция е да имаме силен граничен контрол, недопускане на нелегални мигранти, да инвестираме в тези, които се нуждаят от подкрепа и убежище", посочи кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Лиляна Павлова.

,,За голямо съжаление, истината е различна, тъй като по магистрала "Тракия" свободно преминаваха хиляди мигранти. С премиер от БСП България влезе в Европейския съюз. БСП категорично подкрепя задълбочаване на икономическата и на социалната интеграция, но сме твърдо за защитаване на националния интерес. Тези, които създадоха проблемите в Близкия Изток и Северна Африка и които прибират печалбите, те да приемат мигрантите. Откъде накъде ние ще плащаме? Мигрантската вълна беше редизвикана от недеакватното поведение на дясната политика в Европа", коментира кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Румен Гечев.

,,В България е най-нисък процентът на усвоените евросредства – около 25%. Тези средства се усвояват по странен начин – чрез инвестиционни проекти, строят се къщички за гости от типа "мама, татко и аз"", добави Гечев.

,,За периода 2007-2013 година България усвои 98% от парите. Механизмите за контрол са функциониращи и България е с най-ниско ниво на грешки при усвояване. България няма спрени еврофондове с изключение на времето на управление на БСП. Вие окрадохте банковата система, обърна се Лиляна Павлова към Румен Гечев. Българската държава управлява в името на българските гераждани всички европейски срдества. Там, където има опити за злоупутреби, се налагат санкции и се правят корекции", добави Павлова.

,,Сега българският народ ще ви плати 11 милиона заради къщите за гости. Българският народ ще ви осъди на 26 май", подчерта Гечев. ,,Вие докарахте българския народ до три долара пенсия и източихте банковата система."

Всеки, който е злоупотребил и с едно евро еворпейски пари, ще ги върне и ще онесе най-строги санкции, но не може заради едни къщи за гости да хвърляме петно върху всичко постигнато с европейски средства", каза Павлова.

Гечев попита опонентката си защо заявените преди 10 години три основни цели на ГЕРБ - прекратяване на мониторинга на съдебната система, влизане в Шенген и влизане в еврозоната, все още не са изпълнени.

,,Тези цели са дългосрочен приоритет на България аз съм оптимист, че в следващите месеци ще има добри новини за България. Това хулене на България не е достойно", заяви Павлова.

,,Хуленето идва от вашите корупционни схеми", каза в отговор Гечев.

,,Ние сме показвали в европарламента досега, че можем. Представителите на БСП ще защитават националния интерес в Европейския парламент. За мен Европейският съюз е бъдещето на България. Ние трябва да бъдем активни, а да не слушаме началниците от Брюксел какво да правим. Ние трябва да правим само това, което е в интерес на нашата страна", подчерта Румен Гечев.

,,За мен Европейският съюз е гарант за сигурност, гарант за развитие на България. За мен Европейският съюз е домът на България, това е нашето семейство. Трябва да пазим нашите ценности, да ги преадваме, да продължим да надграждаме постигнатото, да привлечем всички млади хора, които са извън Бългрия. Вярвам, че със силния глас, който имаме, можем да продължим да работим за една обединена Европа", заяви още Лиляна Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама