Турска компания създаде лазерно оръжие срещу дронове

10:20, 09 май 19 / Свят 25 3845 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската компания Roketаn, която работи в сферата на отбраната, показа първото местно разработено оръжие с насочена енергия (DEW) Alka, което може да унищожи или извади от строя вражески дронове, съобщи в. „Сабах“.

Представяйки Alka на Международния панаир на отбранителната промишленост 2019 от Roketsan казаха, че оръжейната система е разработена в отговор на скорошния скок на нападения от безпилотни самолети, насочени срещу турските въоръжени сили.

Според официалния представител на Roketsan проф. Угюр Каясал, Alka е снабдена с лазерни и електромагнитни системи, за да унищожи или извади от строя безпилотни самолети и други подобни самолети. Каясал каза, че системата може точно да следи няколко цели с бордовия си радар и оптиката.

Напоследък терористи по света зареждат безпилотни самолети с бомби, за да извършват атаки. Освен това, дронове биват оборудвани с камери, за да събират разузнавателна информация.

"Много е трудно да се поразят безпилотни летателни апарати с конвенционални оръжия или бомби. Трябва да реагирате на по-новите заплахи по новаторски начини... Планираме да бъдем първите в света, които разработват такава система", каза Каясал, предаде БГНЕС.

За разработването на оръжието на Roketsan са били необходими пет години, а през последните две компанията се опитва да превърне Alka в преносима система, така че може да бъде базирана на камион.

Alka може да деактивира ескадрила безпилотни самолети на разстояние до 4 километра и да унищожи дронове с взривни вещества от разстояние от 500 метра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама