Васил Велев: С рекордно скъпия промишлен ток от хората се вземат милиони дневно

08:20, 10 май 19 25 1255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 7 май, след многото празници, имаше нормално предлагане и нормална цена на промишления ток. На следващия ден Националната електрическа компания намали три пъти количеството предлагана енергия и цената изхвърча– в продължение на два дни беше най-високата в Европа - 84 евро на мегават, докато например в Сърбия, Румъния и Унгария беше около 40 евро на мегават. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Има минимални количества, които трябва да се предложат от държавата на борсата. За нас умишлено се създава дефицит, не можем да повярваме, че това е от некадърност. При един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони дневно от хората, защото, като е по-скъп токът, заплатите са по-малки, а стоките поскъпват. Тези огромни суми чрез НЕК и Електроенергийния системен оператор впоследствие се дават на американските централи, на ТЕЦ-Варна и на Ковачки, заяви Велев.

Това се случва системно, така не може да се продължава. Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция. Поискали сме да се самосезират и КЕВР, и прокуратурата, за да видим защо се стига до тази ситуация, подчерта Велев.

По думите му НЕК трябва да се преструктурира. Дружеството трябва да се раздели по лицензи, защото в момента в него има едно порочно кръвосмешение – НЕК е и производител и доставчик, и търговец на ток, и в мътна вода се лови риба, каза още Васил Велев.

 
  •  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама