Йорданка Фандъкова: Няма пейка на "Графа", която струва 10 000 лв.

09:08, 10 май 19 / Общество 25 664 Topnovini
1

Столичният кмет Йорданка Фандъкова опроверга твърденията, че цената на една пейка за ул. „Граф Игнатиев“ е 10 000 лв. По думите ѝ цената на пейките варират между 850 и 1290 лв.

Паветата на пл. „Св. Александър Невски“ ще останат и това не е новина, тъй като решението е от 2017 г., обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. В твърдението, че ще бъдат подменени, тя видя партийни интереси.

Фандъкова ще проверява цените за пейките и кошчетата в центъра на София

"Моята позиция винаги е била, че в историческия център на града трябва да има минимални намеси по необходимост, за да запазим духа на стара София", каза кметицата пред БНТ.

Ще бъдат монтирани участъците на паважа в лошо състояние, като ще бъдат подменени и тротоарите. Остава решението зоната от ул. Оборище до храм-паметника „Св. Александър Невски“ да е пешеходна, заяви Йорданка Фандъкова. Срокът за изпълнение на ремонта е една година.

Проведената проверка показва, че нНа ул. „Граф Игнатиев“ няма пейки на цена 10 000 лв. - цената им варира между 850 и 1290 лв., обясни столичният кмет. Архитектурните композиции в зона 2 са 12 на брой, като пет от тях може да се видят на пл. „Гарибалди“. Проверката за стойността им е показала, че цената им варира между 1460 и 2166 лв. Така цялата композиция е на цена от 8500 лв., обясни Йорданка Фандъкова. "Няма пейка, която струва 10 000 лв. Крайната цена на проекта е определена и няма да се променя", заяви столичният кмет.

Фандъкова отрече подмяна на паветата около "Александър Невски"

На някои места не е възможно да се монтират подземни контейнери за смет, тъй като или инфраструктурата не позволява, или има съпротива от живущите в района. Поставените до момента такива контейнери ще започнат да функционират, когато обектът бъде приет, обясни Йорданка Фандъкова.

Има 10 големи обекта в София, където ще се проведат мащабни ремонта това лято. Два от тях столичният кмет определи като стратегически - продължаването на работата по вътрешния ринг на града и изграждане на канализационен колектор. Очаква се и продължаването на Южната дъга на Околовръстния път, както и ремонт на бул. „Президент Линкълн“ в Овча купел, наред с други.

Продължава обновяването на столичния градски транспорт, като засега вредните емисии, излъчвани от негови превозни средства, са намалени с 2,5 пъти, заяви Йорданка Фандъкова. Следващата седмица предстои да бъдат пуснати в експлоатация първите 20 от общо 60 съчленени автобуса на природен газ по линия 11.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани