Всичките машини за гласуването на евровота вече са в България

10:00, 10 май 19 25 1307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Всичките машини за гласуването на евровота вече са в България", съобщи за БНР Веселин Тодоров от „Сиела Норма“. По думите му това са 3000 машини плюс резервни 10%. Те са в склад, одобрен от ЦИК. Вероятно днес от Комисията ще проверят и преброят машините.

Александър Андреев увери, че има достатъчно хора в комисиите за изборите

"До 15-ти представители на ЦИК трябва да проверят софтуера. Имаше проверка на софтуера – дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение. До 15-ти трябва да се провери дали това е инсталирано на всички машини. Смятаме, че няма да е проблем за тези пет дни това, което е одобрено, да го инсталираме на всичките 3000 машини. На 15-ти или в близките дни след това може да има одит от външна организация, вероятно академична институция, която ще провери дали вътрешните процеси, по които работи системата, са такива, каквито са описани. След това идва най-истеричната част – разнасянето на машините, което ще стане на 24-и срещу 25-и май. След това нашите колеги напускат мястото и са на разположение през целия ден в неделя, без да имат право да са вътре в секциите, но да са на повикване при технически проблеми", обясни Тодоров.

Той увери, че имат достатъчно експерти, за да покрият всичките изборни секции.

По думите му машините за гласуването са произведени специално за България, което е и причината за по-високата цена за наем. "Ако след тези избори законодателят се откаже от машинното гласуване, тези машини до голяма степен остават непотребни", обясни той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама