Може ли злобата да удължи живота?

17:40, 10 май 19 25 1580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международен екип учени установи, че в ранната старост злобата може да удължи живота, пише сайтът "Лайф", цитиран от БТА.

Порталът цитира съвместна разработка на специалисти от канадския университет "Конкордия" и от Лайпцигския университет, публикувана в списание"Сайколъджи енд ейджинг".

Специалистите са наблюдавали група хора на възраст между 59 и 93 години. Тези, които встъпили в старостта с негативни емоции и озлобление, сами се заставили да водят по-активен начин на живот. Това укрепило работата на мускулите на сърцето им. По този начин "начинаещите" старци били по-малко предразположени към инфаркти и инсулти.

За разлика от тях, участниците в експеримента, които ставали злобни на около 80-90 години, били подложени на обратния ефект. Тогава лошите емоции вече не провокирали в тях физическа активност, а повишени нива на стрес. Той от своя страна допълнително увреждал тяхното здраве.

В крайна сметка международният изследователски екип стигнал до извода, че злобните хора в напреднала възраст по-често от другите страдат от възпаления и хронически болести. Техният живот е по-кратък в сравнение с тези, които са способни да открият любовта в заобикалящия ги свят.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама