Откриха дърво на 2624 години в САЩ

14:10, 11 май 19 / Свят 25 1082 Шрифт:
Topnovini

Учени откриха дърво на 2624 години в блато в Северна Каролина, съобщи Лайв сайънс.

Голият кипарис е едно от най-старите дървета в света, което не е клонинг. Клониралите се дървета - големи колонии генетично идентични растения, пораснали от един предшественик, могат да живеят десетки хиляди години.

Учените са установили възрастта на древния кипарис, изследвайки дървесни пръстени, за да съставят картина с историята на климата в източните американски щати. Освен че показват възрастта на дървото, те разкриват колко влажен или сух е бил даден период.

От предишни изследвания специалистите знаят, че в блато по река Блек ривър се намира една от най-старите дървесни групи в САЩ, в която са идентифицирани дървета на възраст между 1000 и 1650 години.

Изследването показва, че голите кипариси са едни от най-дълголетните дървета. В същото блато е открито и дърво на 2088 г. Вероятно има и други, защото специалистите са взели проби от стотина дървета при хиляди в района.

По-стари от американския гол кипарис са само отделна западна хвойна, гигантска секвоя, кипарисова фицроя и осилест бор. Най-старото известно дърво е именно осилест бор в Уайт маунтинс (Белите планини) в Калифорния. То е на 5066 години. Само фицроята е в Чили, а останалите рекордьори са в САЩ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама