Стево Пендаровски се закле като президент на Северна Македония

17:00, 12 май 19 / Политика 25 1312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стево Пендаровски положи клетва като президент на Северна Македония, предаде БНР. В реч пред парламента в Скопие, на която присъства и българският държавен глава Румен Радев, Пендаровски заяви, че ще бъде президент на всички македонци.

"Моята мисия е да обединявам всички заедно да вървим напред. Ще бъда фактор на стабилност, а не фактор на кризи", изтъкна той.

По негови думи първата му задача е да подаде ръка за съвместна работа с опозицията. Той бе категоричен, че основната му задача ще бъде да защитава статуса и правата на политическото малцинство.

Защото демокрацията устоява само когато различните малцинства в обществото са защитени от евентуалното своеволие на мнозинството, а затова най-често законите не са достатъчни, подчерта Пендаровски.

 

 

Като основни приоритети новият президент на Северна Македония посочи членството на страната в ЕС и в НАТО, както и етническия баланс между отделните общности.

От своя страна премиерът Зоран Заев изрази мнение, че изборът на Пендаровски слага край на тъмното минало на страната.

"Никой повече не може да застане на пътя на прогреса. Нашето място е в НАТО и в ЕС. Точка", отсече той.

Президентът Румен Радев е първият държавен глава, когото новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски прие в Скопие.

Пендаровски изпрати от президентската резиденция "Водно" Георге Иванов. Веднага след това започнаха срещите му с държавните глави на съседните държави и дипломатическите гости и пръв на среща бе приет българския президент.

,,Диалогът с Пендаровски се получава. Северна Македония ни е най-близката държава“, каза президентът Радев след разговора в президентската резиденция „Водно” с новия президент на югозападната ни съседка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама