Помпео отлага визитата си в Москва, заминава за Брюксел

09:45, 13 май 19 / Свят 25 1268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заминава на посещение в Брюксел, за да обсъди „належащи въпроси“, сред които и Иран, съобщи служител на Държавния департамент.

Заради посещението си в европейската столица, най-високопоставеният дипломат на Вашингтон отменя визитата си в Москва, която беше насрочена за днес.

Въпреки това той ще се срещне във вторник с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, но в руския черноморски курорт Сочи. Помпео ще обсъди с руските лидери възможно ново споразумение за контрол на въоръжeнията и други неотложни проблеми, съобщиха от руското Министерство на външните работи.

Предстоящото посещение в Русия ще бъде първото по рода си за държавния секретар на САЩ. Според руското външно министерство, се очаква Помпео и Лавров да обсъдят двустранните отношения и съответните международни проблеми, включително ситуацията в Сирия, Украйна и Венецуела. Те могат също така да засегнат въпроса със Северна Корея, съобщават от ведомството, пише БГНЕС.

В сряда, точно една година след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, Техеран съобщи, че ще преустанови някои от задълженията си съгласно Съвместния цялостен план за действие. Страната даде на другите пет останали в договора държави 60 дни, за да гарантират, че интересите на Иран са защитени. В противен случай президентът Хасан Рухани заплаши, че страната ще възобнови обогатяването на уран.

Напрежението между САЩ и Иран нарасна през последните дни, а през уикенда Пентагонът разгърна ударна група със самолетоносач и бомбардировач в Персийския залив, което служител на висшата администрация нарече "ясно и недвусмислено" послание към Ислямската република.

В четвъртък Помпео заяви, че Вашингтон е готов да реагира бързо и твърдо с ответни удари срещу всякакви нападения, извършени от Иран или неговите фронтови групи и съюзници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама