Швеция възобновява разследването за изнасилване срещу Джулиан Асанж

12:46, 13 май 19 / Свят 25 1139 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швеция възобновява разследването по обвинение в изнасилване срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, съобщи заместник главният прокурор на страната Ева-Мари Персон на пресконференция в Стокхолм, цитирана от CNN и БТА.

Австралиецът беше обвинен в сексуално посегателство и изнасилване от две жени в Швеция, след като е посетил страната през август 2010 г.

Памела Андерсън посети Джулиан Асанж в лондонски затвор

След дългогодишна битка за екстрадиране от 2012 г. Асанж потърси убежище в лондонското посолство на Еквадор, заявявайки, че се страхува от екстрадиция в Съединените щати за работата си с "Уилкилийкс“. Той остана там почти седем години, докато миналия месец не беше арестуван от британската полиция. Асанж многократно е отричал всякакви нарушения.

През август 2015 г. изтече срокът на давност на исковете за сексуално насилие. Две години по-късно Швеция отложи разследването на обвинението в изнасилване, като заяви, че няма практически начин, по който да продължи, докато той е в посолството. След това директорът на прокуратурата в страната Мариан Ню каза, че ако ситуацията се промени, решението може да бъде преразгледано.

Асанж: Не искам да бъда екстрадиран в САЩ

Този момент настъпи на 11-ти април, когато британските власти бяха повикани в посолството и вече 47-годишен компютърен програмист беше изведен от дипломатическото си убежище.

По време на драматичния му арест Елизабет Маси Фриц, адвокат на жената, обвинила Асандж в изнасилване, писа, че тя и нейната клиентка ще подновят искането си основателя на „Уикилийкс“ да бъде доведен в Швеция.

Съгласно шведското законодателство, всички документи, материали и показания, свързани с обвиненията в изнасилване, трябва да бъдат представени до август 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама