Коя партия е популярна, и коя - не, според Жан-Клод Юнкер

13:05, 13 май 19 / Свят 25 1323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент, каза кои партии, според него, може да се нарече наистина популярна.

"Според мен вие сте популярна партия, ако получите 30% от гласовете. Под това вие сте просто партия", коментира Юнкер в електронната версия на "Политико", предаде БГНЕС. 

ЕП е единствената изборна институция на ЕС. Редовните парламентарни избори ще се провеждат в държавите-членки на ЕС от 23 до 26 май. Гражданите на обединена Европа ще трябва да избират 705 членове на Европейския парламент.

Проучванията, проведени в страните от ЕС, показват, че сред европейците нивото на доверие в общността и нейните институции е намаляло значително. В същото време активността на политическите сили, действащи от националистически и антиглобалистки позиции, рязко се увеличи.

Фактът, че евроскептиците ще увеличат представителството си в Европейския парламент след майските избори, се потвърждава от априлската прогноза, изготвена от Европейския парламент въз основа на анализ на политическите предпочитания на гражданите в страните от ЕС, без да се взема предвид участието на британски граждани в изборите.

Така според прогнозата фракцията „Европа на нациите и свободите“, мнозинството от членовете на която са френската партия „Национално обединение“ (бивш Национален фронт), ще увеличи броя на мандатите си в Асамблеята от 37 на 61. Фракцията „Европа на свободата и пряката демокрация“ пък ще загуби един мандат в сравнение с 41 днес, но политическият съюз на "Европейските консерватори и реформатори" ще загуби 22 депутатски места и ще има 53 парламентаристи. Това се дължи на напускането на Обединеното кралство от ЕС, в резултат на което общият брой на депутатите от ЕП ще намалее от 751 на 705.

В същото време прогнозата показва, че в новия Европарламент броят на депутатите от новите партии ще се увеличи от 22 на 52, докато броят на независимите парламентаристи ще намалее от 37 на 7.

Фракцията на най-голямата политическа сила на ЕС - Европейската народна партия - ще запази лидерството си в ЕП, но ще има 188 депутати пред днешните 217 мандата. Вторият по големина парламентарен съюз, Прогресивният алианс на социалистите и демократите, може да разчита на 142 позиции срещу 186 днес. Алиансът на либералите и демократите в подкрепа на Европа, напротив, ще увеличи представителството си от 68 до 72 парламентаристи и ще стане третата фракция в ЕП. На свой ред Зелени/Свободен европейски алианс ще загубят само един мандат от сегашните си 52, докато Европейска обединена левица / Северна зелена левица ще намали представителството си в парламента от 52 на 49.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама