Нинова: Оставките в кабинета "Борисов" са признание за провал

16:00, 14 май 19 / Политика 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Мотивите, с които е освободен земеделският министър Румен Порожанов, по думите на премиера слагат край на уж новия стандарт за морал, налаган от ГЕРБ в политиката. За г-н Порожанов отдавна тегнат съмнения за злоупотреба с власт, корупция с европейски средства, но той не си тръгва заради това, а защото не е уволнил чиновник". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция и добави, че има двоен стандарт при освобождаването на министри.

Румен Порожанов подаде оставка

„Едни си тръгват само при съмнения, други при явни факти си отиват заради чиновнически решения“, уточни Нинова, цитирана от БГНЕС.

Тя отчете, че това правителство управлява две години и 10 месеца и за това време са подадени девет оставки от министри, от които седем са приети, а две ту се приемат, ту се връщат. Нинова уточни, че за половин мандат половината Министерски съвет е сменен.

„Това е признание за провал в политиката на правителството на Борисов“, заяви тя и добави, че оставките са в ключови сектори от живота на всеки българин – здравеопазване, транспорт, регионална политика, вътрешни работи, икономика и демография, правосъдие, земеделие, енергетика и социална политика.

Борисов: Ясно е кой ще замести Порожанов

Нинова посочи, че седем от деветте оставки в кабинета са за съмнения за корупция, която е в основата за провала на това правителството и според нея тя се е превърнала в емблема на това управление.

„Защо едни си тръгват, други идват, но нещата остават така? Защото това е модел на управление, изграден и управляван еднолично от един човек. Решението е в смяната на този модел, а не просто в смяната на един или друг министър“, каза тя и подчерта, че оставките не са решение. Според нея едните министри са назначени лично от Борисов, а другите са му подадени от други хора и затова няма контрол върху тях. Нинова каза, че не изключва възможността Румен Порожанов да има обвързаност с Делян Пеевски.

Според лидера на БСП, ГЕРБ трябва да бъдат свалени от власт, не за да управлява БСП, а за да се премахне моделът на управление на ГЕРБ. Нинова добави, че Бойко Борисов също би следвало да си подаде оставката, тъй като той винаги е заявявал, че носи отговорност. Едва след това може да се започне работа по възстановяване на държавата. Нинова увери, че те могат и знаят как това да бъде постигнато.

„За европейските пари и кражбите на европейски пари решението е европейска прокуратура с Лаура Кьовеши. Припомням на тези, които не знаят, че ние трябва да имаме двама делегирани европейски прокурори в България. На КСНС призовах да изработим критерии, по които да ги избираме. Пълно мълчание. Управляващите не реагираха. Защо? Защото отново тихомълком нечие задкулисие трябва да излъчи тези двама души, които да прикриват злоупотреби. Ние искаме прозрачност и критерии и ги предлагаме. Двата органа или институции в държавата, които не ползват европейски пари са Народно събрание и президентската институция. Предлагаме единият от тях да се избира от Народното събрание, а другия от президентската институция“, обясни Нинова.

Според нея втората стъпка е нов Закон за борба с корупцията и поясни, че КОНПИ не върши работата, за която беше създаден, а напротив – той прикриваше престъпленията им.

„Предстои избор на главен прокурор. Предлагаме разговор за промяна в правомощията му в посока на съдебен контрол върху актовете му, прозрачност при избора. Говоря институционално, а не за един или друг персонално човек“, допълни Нинова и посочи, че БСП се е запознала с много практики в Европа за прозрачност и контрол върху работата на прокуратурата.

Нинова поясни, че това не е панацея на всички проблеми, нито че са избрали най-доброто, но са единствените, които не просто констатират, а дават предложения за решения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама