Депутатите в Северна Македония вече могат да отнемат мандата на Никола Груевски

16:58, 14 май 19 / Свят 25 1246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изминаха 6 месеца, откакто бившият премиер Никола Груевски избяга от Северна Македония, за да избегне затвор за корупция, и сега депутатите имат законна възможност да гласуват за отнемане на депутатския му мандат заради неоправдано отсъствие от работа, съобщава БТА.

Заместник-председателят на парламента Фросина Ременски заяви, че колегите й са пред сериозен тест.

Скопие: Интерпол отказва да издаде заповед за задържане на Груевски

"Сериозен тест и отговорност за всички депутати е процедурата за отнемане на мандата с 80 гласа "за". Пред сериозен тест са и прокуратурата и Върховният съд - прокуратурата да даде отговор за разследването на бягството, а върховният съд да устои и да не отмени присъдата му", каза Ременски.

Тя добави, че след като Груевски вече е издал една книга, сега очаква да публикува нова - за своето "храбро" бягство като един вид ръководство за действие за закононарушителите.

Груевски вече бе лишен от депутатската си заплата, след като през януари бяха приети изменения в закона за депутатите, според които всеки депутат, който има влязла в сила присъда над 6 месеца затвор, губи правото си на заплата.

Никола Груевски избяга от страната, след като съд в Скопие го осъди на 2 години затвор за злоупотреба с влияние. Той получи политическо убежище в Унгария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама