Избраха Десислава Танева за министър на земеделието

09:20, 15 май 19 / Политика 25 1412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със 121 гласа „За“ и без дебат в пленарната зала депутатите гласуваха оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и избраха Десислава Танева за негов заместник.

Бойко Борисов предлага Десислава Танева за министър на земеделието

Порожанов се оттегли от поста си, след като в началото на месеца прокуратурата стартира разследване срещу него заради скандала с къщите за гости, за които има съмнения, че са изградени чрез неправомерно усвояване на евросредства.

Порожанов беше призован на разпит и по наказателното дело срещу бизнесмена Миню Стайков, за когото държавното обвинение твърди, че дружества, свързани с него, са получавали неправомерно средства от земеделски европейски програми.

Борисов: Ясно е кой ще замести Порожанов

Така, по предложение на премиера Бойко Борисов, на министерския стол ще седне Десислава Танева, която досега беше депутат от ГЕРБ и оглавяваше земеделската комисия в парламента. Танева беше министър на земеделието и храните във втория кабинет на Борисов, а към момента е начело и на областната структура на партията в Сливен.

Нейната кандидатура беше представена от парламентарната трибуна от вицепремиера Томислав Дончев, който заяви пред депутатите, че в годините Десислава Танева се е утвърдила като експерт в областта на земеделието, съобщи БГНЕС.

Новоизбраният земеделски министър положи и задължителната клетва.

Коя е Десислава Танева?

Десислава Танева е родена на 9-ти юни 1972 г. в Сливен. Висшето си икономическо образование придобива в Университета за национално и световно стопанство, а през 1997 г. заема длъжността „изпълнителен директор“ на частно търговско дружество. От самото учредяване на ГЕРБ е областен координатор на партията в Сливен, а за периода 2007 – 2009 г. е председател на Общинския съвет в града.

Румен Порожанов подаде оставка

През 2013 г. Десислава Танева води листата на ГЕРБ в Сливенския избирателен район, избрана е за депутат и оглавява земеделската комисия в 41 Народно събрание. Заема поста на министър на земеделието в кабинета „Борисов 2“ до началото 2017 г., но след предсрочните парламентарни избори отново се връща като депутат от ГЕРБ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама