Омбудсманът: Стратегията за детето трябва да бъде оттеглена, а не замразена

14:30, 15 май 19 / Политика 25 1487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова настоя проекта на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. да бъде изцяло оттеглен от правителството и обсъждането да бъде прекратено. Манолова изрази особена загриженост и тревога от нарастващото напрежение в обществото по повод на Проекта за Стратегия за детето 2019-2030 г. В институцията са постъпили десетки декларации, подписки, становища и позиции от граждани и организации, които според омбудсмана дават ясен знак, че има сериозен проблем в диалога между държавните институции и родителите и това драстично раздалечава техните позиции.

Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма

Документът провокира страхове, като например, че се позволява драстично вмешателство на държавата в семейството, включително „принудително отнемане на децата от родителите им“, изтъкна омбудсманът. Мълчанието на всички отговорни институции и неглижирането на недоволството на реакциите срещу документа доведе до противопоставяне граждани срещу граждани, родители срещу родители, организации срещу организации.

"Този документ, който трябваше да ни обедини в името на децата ни, изведе на улицата протестиращи родители и ни раздели като общество. Особено разрушително е и противопоставянето на интересите на детето на семейните ценности, тъй като благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство", се казва в становището на Мая Манолова.

Бисер Петков: Няма да има трусове след оставката на Порожанов, Стратегията за детето не цели отнемане на деца

Поради това по-нататъшното обсъждане на този проект за Национална стратегия за детето е немислим, изтъква тя.

Според нея е необходимо изработване на нова стратегия, която ясно и категорично да изведе и намери баланса между „най-добрия интерес на детето“ и съхраняването на целостта на семейството. В новия документ изрично трябва да се подчертае, съгласно Резолюция 2049 (2015), че бедността и недостигът на средства за обезпечаване на живота на семейството в никакъв случай не може да бъде единственият и водещ мотив за отделяне на едно дете от неговите родители. Наличието на възможности детето да бъде поставено в по-благоприятна за него среда не е достатъчен аргумент за отделянето му от родителите, а още по-малко за значително ограничаване на семейните връзки и контакти.

Омбудсманът настоява да бъде организирана широка и задълбочена експертна и обществена дискусия за изготвянето на новия документ за детето, в която да вземат участие всички компетентни граждански организации и обществени фигури, които са изразители на различните гледни точки в обществото относно приоритетите на държавната политика за закрила на децата и семейството. Тази дискусия не трябва да остава затворена в рамките – права на детето, а да се свърже с дискусията за състоянието на семейството в България, кризата на семейните отношения и политиките за подкрепа на семейството, смята още Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама