Протестиращите медицински специалисти обмислят колективни оставки

15:57, 15 май 19 / Общество 25 717 Topnovini
1
2
3
4
5
6

Медицински сестри от цялата страна протестират за пети път пред Министерски съвет. Те са подкрепени от акушери, лаборанти, физиотерапевти и други професионалисти по здравни грижи.

"Протестите няма да продължат дълго, защото другата седмица ще преминем към по-драстични мерки. Може би колективни оставки и ефективни стачни действия, както и гладна стачка, ако се наложи", заяви Мая Илиева, представител на инициативния комитет на специалистите по здравни грижи, цитирана от БГНЕС.

Ако протестите не помогнат, Йорданка от Пловдив вече си е написала заявлението за оставка. Тя е събрала 80 декларации на нейни колеги от Пловдив. Жената е медицинска сестра от 31 години и получава 580 лв. основна заплата. Весела е медицинска сестра от Плевен с 20-годишен стаж и заплата от 635 лв. Тя е привърженик на ефективните стачни действия.

Протестиращите медици блокираха столичен булевард

Едно от основните им искания е за еднакви начални заплати за професионалистите по здравни грижи в цяла България, равняващи се на две минимални месечни възнаграждения. Протестиращите настояват и за промяна в Закона за съсловната организация, промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики.

Медиците заявиха, че все още не са изпълнени обещанията за по-високо заплащане, дадени от властта преди време.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 150 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.