МВР получава 4,7 млн. лв. за охрана на евроизборите

16:30, 15 май 19 / Политика 25 1127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"С постановление на Министерски съвет са гласувани общо 32,4 млн. лв. разходи по подготовка и провеждане на изборите за членове на Европейски парламент на 26 май, като от тях за МВР са одобрени 4,7 млн. лв. Одобрените средства са разпределени по структурите, ангажирани в изборния процес". Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

Министър Маринов беше изслушан в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, където информира депутатите за подготовката, която прави ръководеното от него министерство за нормалното протичане на изборите за Европейски парламент.

"Подготовката за изборите е започнала още през април, а за нормалното им провеждане е създаден и специален оперативен щаб, с ръководител главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Такива щабове са сформирани и в главните, регионалните и областните дирекции, които ще съблюдават спазването на избирателните права на гражданите", обясни министър Маринов.

Вече е изготвен точен разчет на необходимия брой служители, който ще бъде ангажиран с опазването на реда в деня на изборите, както и са утвърдени маршрутите за превозване на изборните материали от и до изборните комисии и общините. МВР, прокуратурата и ДАНС са създали и специално междуведомствено звено, което ще обменя информация за изборния процес с ЦИК, кметовете на общини и областните управители. От 7 май пък заработи специална телефонна линия и имейл адрес, на който гражданите ще могат да подават своите сигнали за нарушения.

"С оглед на трите почивни дни преди изборите е създадена допълнителна организация за бързото обслужване на българските граждани, които пътуват и се прибират, за да упражнят правото си на глас", поясни вътрешният министър.

Младен Маринов съобщи, че до този момент и образувано и едно бързо производство срещу мъж от Добричкото село Крушари, който с камък е счупил стъкло на клуб на една от политическите партии там, заради залепените плакати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама