Депутатите захващат Закона за отбраната и въоръжените сили

06:40, 16 май 19 / Политика 25 1262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Новите текстове предвиждат създаването на Съвместно командване на специалните операции с цел синхронизиране на системата за командване и управление на силите за специални операции на България с тази на страните – членки на НАТО.

Със законопроекта се създава възможност за изплащане на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите при обективна невъзможност за осигуряването им.

Предвижда се българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната, да могат да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще дебатират и по окончателните промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които отпада и задължението дружествата да внасят в спецлужбите вътрешните си правила срещу прането на пари. Те ще имат обаче на разположение половин година, след като ДАНС публикува рисковете на страницата си, да ги идентифицират и да ги включат в своите фирмени правилници. На първо четене бе прието и отпадането на задължението на адвокатите да докладват на специалните служби за своите клиенти. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама