Доналд Тръмп помилва медийния магнат Конрад Блек

10:10, 16 май 19 / Свят 25 1047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва британския медиен магнат Конрад Блек, който излежа повече от три години в затвор в САЩ за измама и възпрепятстване на правосъдието.

"През 2007 г. прокурорите заявиха, че лорд Блек е извършил няколко измамнически действия и възпрепятстване на правосъдието. Върховният съд на Съединените щати обаче до голяма степен не се съгласи и отмени почти всички обвинения в неговия случай", се казва в изявление на Белия дом за помилването, предаде БГНЕС.

Изявлението описва Блек, който е написал книга, озаглавена "Доналд Тръмп: Президент като никой друг", като "предприемач и учен", който е направил огромен принос за бизнеса, както и за политическата и историческата мисъл. "

Битките му с правосъдието започват през 2004 г., когато е обвинен в източване на десетки милиони долари от продажбата на вестници, собственост на неговата холдингова компания "Холинджър Интернешънъл".

Блек пламенно твърди, че е невинен и е започнал поредица от съдебни дела за клевета в Канада, за да отговори на критиците, които обвинява за унищожаването на някога голямата империя.

Но годините на юридически битки, които стигнаха чак до Върховния съд на САЩ, не успяха да очистят напълно името му, въпреки че успя да намали значително времето си в затвора, след като отпаднаха много от обвиненията.

Роденият в Монреал Блек се отказва от канадското си гражданство през 2001 г., след раздор с тогавашния премиер Жан Кретиен, който протестира срещу получаването на британска благородническа титла от собственика на медии.

В пика на своето развитие вестникарската група на Блек беше една от най-големите медийни империи в света, с приходи от милиарди долари и дневен оборот от милиони. Освен „Дейли Телеграф“ в Лондон, групата включва „Чикаго Сън таймс“, канадския „Нешънъл пост“ и „Джерусалем пост“.

Тръмп е използвал правото си за помилване и преди това и критиците казват, че го прави за хора, които подкрепят него или негови идеи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама