Бум на затлъстели деца в училище – как да го спрем

10:40, 16 май 19 25 1584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравословното хранене е въпрос на познания и навици. И тук идва ролята на родителите, които според специалистите трябва да възпитат такива в децата още от момента на тяхното първо захранване.

Как да ги приучим сами да отказват вредните храни обясни пред Bulgaria on Air специалистът по здравословно хранене Яна Данаилова.  

„Прекалената рестрикция и тоталната забрана фокусират вниманието на децата върху "забранения плод". Единственият начин да успеем да ги приучим да се хранят здравословно, е това да бъде начин на живот и хранене у дома“, подчерта експертът. Ако диабетиците злоупотребяват с пържени яйца, може да останат „без бъбреци“  

Тя поясни, че Световната здравна организация препоръчва да не се дават храни, съдържащи захар на деца под 2 години.   По думите ѝ статистиката сочи, че ние консумираме в пъти над препоръчителните норми захар.  

"Това крие рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и др. в зряла възраст", отбеляза Данаилова.  

Според нея, родителите са тези, които трябва да създадат навиците на живот у децата, които ще ги превърнат в здрави, активни и успешни възрастни хора.  

Никога не правете тези неща в кухнята, опасни са за здравето и живота Специалистът по здравословно хранене препоръча да се четат внимателно етикетите и да се избягват храни с над 22 на 100 грама захар.  

Тя посъветва естествената фруктоза да си набавяме от плодовете и зеленчуци, като ги комбинираме с фибри и минерали.  

Като най-вредни храни специалистът посочи рафинираните

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама