Удължиха срока за придобиване на специалност "Обща медицина" от личните лекари

11:10, 17 май 19 / Политика 25 827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът удължи с четири години срока за придобиване на специалност "Обща медицина" от личните лекари, които нямат такава. Това стана с приетите на първо и второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

Досегашният срок беше 3-ти юни 2019 г. По данни на регионалните здравни инспекции 673 са личните лекари, които не са придобили специалност "Обща медицина" в този срок и регистрацията им подлежи на заличаване, съобщи БТА.

В доклада наКомисията по здравеопазване се посочва, че не малка част от общопрактикуващите лекари имат затруднение при изпълнение на изискването за придобиване на такава специалност, тъй като се налага да отсъстват от практиката си за времето на обучение и не могат да намерят заместник за времето на отсъствие. Този проблем е най-често срещан при практиките на общопрактикуващи лекари в отдалечени и труднодостъпни райони.

Удължаването на срока цели да предотврати закриването на голям брой практики за първична медицинска помощ, особено в отдалечени и труднодостъпни райони, и да се гарантира достъпът на населението до първична медицинска помощ, се посочва още в доклада.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама