Ципрас и Ердоган преговарят за създаване на кипърска федерация?

15:47, 17 май 19 / Свят 25 1315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцка медия съобщи за тайни преговори между гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Ердоган за обединяването на Кипър и енергийни проекти.

Правителството в Атина нито потвърждава, нито отрича медийната публикация в гръцкия вестник „Естия“, който публикува материал за тайните дискусии на Ципрас и Ердоган за решаване на проблема за обединението на Кипър, предаде БНР.

Според медията, която се позовава на дипломатически източници, Ципрас е предложил на Анкара да се изтеглят турските войски от окупираната част на острова и Турция да приеме създаване на кипърска федерация. За опазване на мира в северен Кипър ще се разположат войски на НАТО, предлага Атина.

В замяна Турция ще бъде допусната да участва в проучванията за нефт и газ в Източното Средиземноморие. Както Анкара, така и Никозия имат претенции върху юрисдикцията на този район, за който се счита, че е богат на залежи.

Честите тристранни срещи на високо ниво между Кипър, Гърция и Израел говорят за енергийно сътрудничество, което изключва Турция.

Гръцката медия коментира, че предложението на Ципрас вероятно е част от план, създаден от Европейския съюз и САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама