Тръмп се обяви в полза на абортите, но добави, че допуска изключения

15:30, 19 май 19 / Свят 25 1112 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви в събота, "твърдо в полза на живота", но с уговорката, че допуска изключения за бременност, настъпила при изнасилване или кръвосмешение, предаде Франс прес. Държавният глава говори, след като ред американски щати въведоха ограничения върху абортите, пояснява агенцията.

"Както повечето знаят и за онези, които биха искали да знаят, (ще кажа, че) се обявявам твърдо в полза на живота с три изключения: изнасилване, кръвосмешение и защита на живота на майката - същата позиция като тази на Роналд Рейгън", обясни Тръмп в Туитър.

Президентът сподели мнението си за абортите, дни след като южният щат Алабама забрани всички аборти с изключение на животоспасяващите за майката и предвиди наказания до 99 годни затвор за лекарите-нарушители.
Въпросът за доброволното прекъсване на бременността ще бъде в центъра на следващата президентска кампания в САЩ през 2020 г.

Доналд Тръмп спечели на своя страна религиозната десница, поначало скептично настроена към разведения милиардер, с обещанието да назначи съдии - противници на абортите, във висшата съдебна инстанция на страната.

След избирането си президентът назначи във Върховния съд двама магистрати - Нийл Горсъч и Брет Кавано, тъй че съдиите прогресисти вече са малцинство в този огран - четирима от общо девет, отбелязва АФП.

Оттогава религиозната десница се надява Върховният съд лека-полека, стъпка по стъпка, да преразгледа историческото си решение, легализирало абортите.

След Алабама и Мисури забрани тази седмица абортите по-късно от осмата седмица на бременността.

Всички тези закони са в очебийно противоречие с ключовото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", гарантиращо правото на американките да абортират при нежизнеспособен зародиш (до 24-ата седмица на бременността).

Съответно съдилищата би трябвало бързо да блокират тези нормативни актове. Инициаторите им обаче не смятат да спрат дотук - те заявиха, че ще правят нови постъпки, докато стигнат до Върховния съд, с надеждата, че ще го убедят да преразгледа решението си от 1973 г.

Доналд Тръмп поиска освен това конгресът да забрани абортите при напреднала бременност. "Колкото до късните (че и повече) аборти, радикалната левица се цепи вътрешно по въпроса (. . .) Трябва да останем единни и да спечелим в името на живота през 2020 г.", написа той снощи в Туитър.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама