Външният министър на Германия ще разговаря с държавния глава

06:34, 20 май 19 / Политика 25 932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На посещение у нас е министърът на външните работи на Германия Хайко Маас. Снощи той се срещна с премиера Бойко Борисов. В програмата за понеделник е предвидена среща с президента Румен Радев. Маас е тук по покана на външния ни министър Екатерина Захариева.

Заедно с държавния глава той ще обсъди актуални теми от двустранното ни сътрудничество. Те ще посетят исторически и културни забележителности от центъра на столицата. В следобедните часове двамата министри ще направят първа копка на нова дипломатическа мисия.

По време на разговорите с Борисов премиерът посочи, че за страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.

Обсъдени бяха и възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, образование, наука и култура. Добър пример за сътрудничеството е навлизането на модела на дуалното професионално образование у нас.

Запазването на стабилността в страните от Западните Балкани, насърчаването на тяхната европейска перспектива, опазването на сигурността на външната граница на ЕС също бяха сред темите на срещата между Борисов и Маас.

Фокус на разговорите беше и енергийната сигурност на страната, включително чрез диверсификация на източниците, маршрутите и доставчиците на газ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама