Швеция поиска издаване на европейска заповед за арест на Джулиан Асанж

12:10, 20 май 19 / Свят 25 901 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведските прокурори подадоха официално искане за задържане на Джулиан Асанж, който в момента е затворен във Великобритания, по подозрение в изнасилване - първа стъпка към искането му за екстрадиране в Швеция

Швеция възобновява разследването за изнасилване срещу Джулиан Асанж

Шведският заместник-директор на прокуратурата Ева-Мари Персън заяви в изявление, че е подала молба до районния съд на Упсала за задържане на Асанж в негово отсъствие по подозрение в изнасилване.

Задържането на някого в негово отсъствие е стандартна част от шведската съдебна процедура, ако заподозреният е извън страната или не може да бъде открит.

Искането последва възобновеното разследване за изнасилване миналата седмица, а Персон добави, че след като съдът удовлетвори искането, тя ще поиска от британските власти да прехвърлят Асанж в Швеция.

Памела Андерсън посети Джулиан Асанж в лондонски затвор

Асанж, който миналия месец беше арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, беше осъден от Кралския съд на лондонския район Саутарк на 50 седмици затвор, заради това, че през 2012 г., след като беше освободен под гаранция, не се яви в съда, а се укри в еквадорското посолство.

Лондонски съд го осъди на 1 май на до 50 седмици затвор за нарушаване на британското право.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама