Германският външен министър призова българите да гласуват на евроизборите

13:00, 20 май 19 / Политика 25 973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външните министри на България и Германия - Екатерина Захариева и Хайко Маас проведоха среща на "четири очи" в Министерски съвет.

Екатерина Захариева изрази задоволство, че срещата се провежда в годината когато двете страни отбелязват 140 години от началото на двустранните отношения. Една трета от инвестициите в България са германски, 5000 немски фирми развиват бизнес у нас. Най-големият стокообмен от 1950 година.

Германското правителство няма отношение по сделката за новата инвестиция на "Фолксваген" в България. Това е решение на частна фирма, заяви по време на брифинг германският външен министър Хайко Маас. Надявам се автомобилният гигант в скоро време да оповести решението си, за да не се налага отново да обяснявам за техните действия. В България действа изключително силна индустрилна камара, както и немският език е много добре застъпен в страната – фактори, които със сигурност ще бъдат отчетени от Фолксваген, отбеляза Маас, предаде БГНЕС.

България и Турция остават фаворити за завода на „Фолксваген“

„Освен бизнес, имаме и културни отношения. Немският език е сред най-използвания. В Германия в 8 учебни заведения се изучава български език и литература“, каза Захариева.

Двамата обсъдиха развитието на Западните Балкани. „Това е регион с нерешени въпроси, но перспективен в сърцето на Европа. Ситуацията в Близкия изток, отношенията между ЕС и Турция също бяха обсъдени“, каза външният министър на България.

Хайко Маас отдели внимание в изказването си върху предстоящите европейски избори. „Изборите са важни за ЕС. В следващия ЕП надявам се да няма много депутати, които да пречат. Имаме нужда от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, ако сме единни. Най-добрият начин е да се върнем към основните на ЕС. Трябва да покажем на гражданите, че те са най-важните“, смята германският министър.

"България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС. Искам да призова гражданите да отидат да гласуват. Искаме да заложим на сътрудничеството, да не се оставим на популистите и националистите. Още по време на своето председателство България си свърши работата по отношение на Западните Балкани“, каза още Маас.

Визитата на германския министър в България е съчетана със старта по изграждането на нова административна сграда на германското посолство. „Поставянето на капсулата в новата сграда е знак, че се развиват българо-германските инвестиции“, отбеляза Маас.

След срещата в Министерски съвет двамата министри направиха разходка в историческия център на София – пространството между ротондата „Св. Георги“, джамията „Баня Баши“ и Софийската синагога.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама