"Дойче банк" засекли многобройни съмнителни трансакции на Доналд Тръмп

15:10, 20 май 19 / Свят 25 884 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експерти по борба с прането на пари на "Дойче банк" са препоръчали през 2016 и 2017 г. многобройни трансакции, включващи дружества под контрола на президента Доналд Тръмп и зет му Джаред Къшнър, да бъдат докладвани на федерален регулатор за борба с финансовите престъпления. Това съобщи вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Reuters и БТА.

Вестникът се позовава на петима настоящи и бивши служители на Дойче банк, която е отпуснала кредити за милиарди долари на компании на Тръмп и Къшнър. Финансовата институция обаче е пренебрегнала съвета на служителите си и такъв доклад никога не е бил отправен към американските власти, посочва изданието.

Според "Таймс" трансакциите, някои от които са били свързани с вече фалирала фондация на Тръмп, са привлекли вниманието на компютърна система, разработена с цел да открива незаконна дейност, според бивши банкови служители.След това експертите, отговарящи за спазването на регулаторните изисквания, прегледали трансакциите и изготвили т. нар. доклад за подозрителна дейност, който според тях трябвало да бъде изпратен до отдел на министерството на финансите, занимаващ се с финансови престъпления.

Според служителите решението за трансакциите така и да не бъде съобщено е резултат от небрежен подход към законите за борба с прането на пари. По думите им в банката има установен модел ръководството да отхвърля доклади, за да защити отношенията с перспективни клиенти, допълва "Таймс".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама