Честваме Деня на българската просвета и култура

07:30, 24 май 19 25 1645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

Пловдив и Варна ще отбележат 24 май с шествия и празнични концерти.

Тържеството в Пловдив започва на площад „11 май“ пред Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Присъстват официални лица и гости, представителни групи от образователни и културни институции, представителни групи на училищата от район „Централен“ със знамена, венци и цветя.

От 9 часа ще се състои връчване на почетен знак на град Пловдив, почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията.

9.00 ч. – 9.55 ч. ще се извърши празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

В 10.00 часа вратите на храма се отварят и към площада се отправят официалните лица и гости, свещеници.

10.00 ч. откриване на тържеството с химна на Република България. Посрещат се училищната икона с ликовете на св. св. Кирил и Методий, националното знаме, знамето на Европейския съюз. В 11 часа се дава старт на шествието към площад „Стефан Стамболов“.

На празника ще присъстват официални лица и гости, Негово Високопреосвещенство пловдивски митрополит Николай със свещеници,  представителни лица и групи от образователни и културни институции, представителна група на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, както и представителни групи на училищата от град Пловдив.

Шествието тръгва от пл. „11 май“ към пл. „Стефан Стамболов“.

Празнично шествие, ветроходната регата на буквите - „Варна ченъл къп“ , изложби, концерти, спортни състезания, както и многобройни забавления за деца са организирани в морската столица. 

Програмата на 24-ти май стартира в 9:20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. Традиционно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще тръгне шествието на варненските деца, ученици, студенти, преподаватели, дейци на образованието, науката и културата. Час по-късно на входа на Морската градина започва концертът с участието на фолклорен ансамбъл „Варна“, под надслов „Да поиграем заедно“. 

Основният акцент е Парадът на буквите, който ще бъде навръх 24-ти май.

Успоредно с това са организирани са десетки любителски турнири, демонстрации, открити тренировки по различни видове спорт - тенис на маса, баскетбол и хандбал, волейбол, плуване, спортна гимнастика, джудо, карате киокошин, художествена гимнастика, плажен футбол и тенис на корт.

Безкраен празник за децата ще бъдат и двете събития за малки и големи - „Най-сладкият ден“ - с многобройни песни, танци, лакомства и изненади, и „Варна играе“ – със семейни игри и ретро адаптации.

Богата празнична програма е подготвила и Община Благоевград по повод 24 май- Ден на българската просвета, култура и славянска писменост, и празник на Благоевград.

Честванията започват в 10.45 часа с празнично шествие на училищата на Община Благоевград. Това е първият лъч от два, който ще тръгне от Съдебна палата, през пешеходната улица „Тодор Александров“ до пл. „Македония“. Там ще пристигне и вторият лъч, който ще тръгне от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“, където в 11.00 часа ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на солунските братя.

Програмата ще продължи с концерт на Камерна опера- Благоевград и Музикално училище „Престо“, които ще се качат на сцената в 11.30 часа на пл. „Македония“.

Кулминацията в празничния ден ще бъде концертът на любимите изпълнители на България- Мария Илиева и Любо Киров. Те ще изпълнят своите хитове и ще радват меломаните с много музика и емоции. Концертът започва в 20.00 часа на площад „Македония“.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама