Шерп изкачи Еверест за 24-ти път, подобри собствения си рекорд

12:10, 21 май 19 / Свят 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само седмица след като счупи собствения си рекорд за най-много срещи с върха Еверест, Ками Рита Шерпа още веднъж се изкачи на най-високата планина в света.

С постигането на този подвиг той се превърна в единствения алпинист в света, който държи рекорда за най-много пъти покоряване на Еверест. 50-годишният планинар успешно се изкачи на връх Еверест в 6:38 часа от страната на Непал, пише БГНЕС.

Шерпа живее в село Таме в квартал Солукумбу. Той сподели своя рекорд от 21 срещи на върха с непалските катерачи Апа Шерпа и Фурба Таши Шерпа, които вече са обявили своето оттегляне. Ками Рита направи първото си изкачване на Еверест през 1994 г., когато е само на 24 години.

Той вече е изкачил повечето от върховете, сред които Kangchenjunga, Cho-Oyu, Lhotse и Annapurna. 23-я път на Еверест бе по-рано този месец на 15 май. Краткият прозорец за катерене, който зависи от благоприятното време, обикновено се случва в средата на май.

Само за 25 години Рита успява да изкачи върха 24 пъти. Повече от 5000 катерачи вече са достигнали най-високия връх в света от 1953 г. насам, според официалните данни на департамента по туризъм в Непал.

Сезонът на катерене на Еверест тази година, официално стартира на 14 май с осем немски катерачни водачи, които тръгнаха към върха. Тези висококвалифицирани алпинисти подготвят маршрута до върха на 8,848 метра за следващите катерачи.

Този сезон близо 1000 души, включително 378 катерачи, ще се опитат да покорят най-високия връх в света. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама