Австрийският канцлер Себастиан Курц е изправен пред вот на недоверие

07:40, 27 май 19 / Свят 25 1143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрийският парламент се очаква да предложи вот на недоверие срещу канцлера Себастиан Курц - доскорошна звезда на европейската политическа сцена. Най-вероятно гласуването на вота ще се проведе в сряда.

Ако се предложи вот на недоверие, той може да бъде отложен за не повече от два дни, ако една пета от членовете на парламента поиска това - нещо, което Курц може да осигури.

Австрия има преходно правителство след скандала, довел до масови оставки на министри

Коалицията между Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата се разпадна след публикуване на видео от юли 2017 г., където на среща в Ибиса, Испания, жена е предложила на австрийския лидер на крайнодясната партия Хайнц-Кристиан Щрахе да даде пари на партията, а в замяна той щял да предложи доходоносни обществени поръчки. По-късно политикът заяви, че жената е рускоговорящ латвийски гражданин и добави, че целият разговор е бил капан.

Норберт Хофер временно пое управлението на партията.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен вече свика предсрочни избори за септември.

Партията на Курц получава най-много гласове на евроизборите в Австрия

С моногозначително съобщение в социалните мрежи през уикенда Себастиан Курц даде сигнал, че очаква вотът на недоверие срещу него да успее. Успехът на вота на недоверие зависи от две партии, които са отявлени противници на канцлера - социалдемократите и Партията на свободата.

Все още е неясно дали при успех на вота на недоверие ще си отиде само канцлерът или цялото правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама