Започна изграждането на рибарско пристанище в Аспарухово

16:10, 21 май 19 25 1079 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първа копка на изграждането на рибарско пристанище в местността Карантината в район Аспарухово бе направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних и Деница Николова, зам.-министър на МРРБ. На тържеството присъстваха Мария Габриел, еврокомисар, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов, кметът на район Аспарухово Калина Белмезова, представители на фирмата-изпълнител.

Проектът се финансира по „Програма за морско дело и рибарство“ чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и е на обща стойност 13,7 млн. лв, от които около 8 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, а 5,7 млн. лв. - собствено финансиране.

Проектът включва модернизация и реконструкция на съществуващото рибарско пристанище с изграждане на хидротехнически съоръжения в акваторията, инфраструктура с необходимите съоръжения. Целта е осигуряване на възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на улова.

След 22 години приеха устройствения план на Аспаруховия парк във Варна

Реализацията на проекта ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, устойчиво развитие на риболовната дейност на територията на общината, запазване на занаята рибарство и поминъка на рибарите, създаване на нови работни места.

„Благодаря за подкрепата на министерствата на земеделието и на регионалното развитие. Вярвам, че този дълго чакан проект ще допринесе още повече за развитие на район Аспарухово“, каза кметът на Варна. Той припомни инвестициите, които Община Варна реализира през последните 5 години в квартала: обновена улична инфраструктура – ремонти на бул. „Народни будители“, бул. „Първи май“, ул. „Мара Тасева“; безопасни охранителни канали, което стана възможно с директно финансиране от Брюксел - по фонд „Солидарност“; завършен първи етап от ремонта на Аспаруховия мост; ново спортно игрище в ОУ „Христо Ботев“; нови спортни и детски площадки в зоната край канала; нов спортен комплекс с детска площадка в Галата.

„Скоро бе приет ПУП за Аспаруховия парк, който ще превърнем във втората Морска градина на Варна. Държа да разсея всякакви спекулации, че в парка ще се строи! Заложено е 1% застрояване – за санитарни помещения. Лъжа са твърденията, че в парка ще има кръчми и блокове. В самото решение ясно е казано, че това е парк - с алеи, с осветление, с паркова мебел, пейки, беседки, зони за отдих, детски площадки, спортни площадки“, каза Портних.

Той допълни, че след изграждането на зоната канал-море край кметството, предстои тя да бъде разширена. Предвижда се изграждане на музей на открито край Аспаруховия вал и създаване на транспортна връзка по море с корабчета между Аспарухово и Морска гара. „Много системно изпълнявам това, което бях поел като ангажимент към аспаруховци. Продължаваме работа и в момента за превръщането на този район в едно от най-уредените места във Варна“, каза Иван Портних.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама