Марияна Николова: Детските градини трябва да са безплатни поне до 5-годишна възраст

08:20, 22 май 19 / Политика 25 1046 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Към моя кабинет структурирах работна група, която ще изготви нова визия за нова демографска политика. Тя включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници'', каза вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова пред Нова телевизия.

Вече са проведени с лекари, които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта, пренаталните проблеми.

''Демографската политика не е проблем само на България, но и на целия ЕС. Тя е хоризонтална, секторна политика и зависи от всички институции, които трябва да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките, които се прилагат'', обясни тя.

Николова допълни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария.

''Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измери, съобразно възможностите на държавата'', заяви вицепремиерът.

Тя добави, че МТСП предлага различни социални мерки, които са за подпомагане на майките с домашни  помощници.

''Най-важното обаче са детските градини и аз мисля, че те трябва да са безплатни поне до 5-годишна възраст на детето и в училищата да се осигури необходимият храноден на децата'', каза Николова.

Николова коментира изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге.

''Категорично не съм съгласна с позицията на застрахователя – при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите'', каза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама