Лекарите, източвали НЗОК, използвали фиктивни дентални процедури на деца

16:20, 22 май 19 25 1445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 120 хил. лева е платила Здравната каса на обвинените за източването й петима зъболекари, които бяха привлечени към наказателна отговорност, съобщи ръководителят на градската прокуратура Емилия Русинова, предаде БГНЕС.

Образувано е досъдебно производство за документна измама. То започна по сигнал на ГД „Национална полиция“ след извършена от тях проверка. 5 действащи стоматолози, заедно с 2 лица, техни помагачи, са представяли в НЗОК в периода 2015-2018 документи, за извършване на дентални услуги на непълнолетни лица“, обясни тя.

По думите й стоматолозите са получавали сумите от НЗОК през банковите си сметки.

„Установено е, че здравните книжки са на непълнолетни лица с адресна регистрация извън София. Тези лица са предимно от малцинството. Те не са посещавали физически кабинетите на стоматолозите. Техните родители също“, добави тя и поясни, че са анализирани над 1 200 амбулаторни листа.

„Установено е, че те не са подписвани от родителите на непълнолетните лица, съдържанието не е попълвано от стоматолозите. Това е извършвано от един от техните помагачи“, добави прокурор Русинова.

Тя коментира, че един от помагачите е осигурявал здравните книжки и той работи в един от кабинетите. Вторият е поддържал софтуерната програма и е подавал попълнените документи в НЗОК, а впоследствие и по електронен път с електронен подпис. Кръгът на обвиняемите лица към този момент не е изчерпан, заяви Русинова. Работата по делото продължава, и добави, че е установен и пътят, по който здравните книжки са стигали до стоматолозите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама