Мийте ръцете си всеки път, когато докоснете тези неща

12:40, 23 май 19 25 3147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Микроорганизмите виреят върху абсолютно всякаква повърхност, за това е важно да не пропускаме да мием ръцете си. Този полезен навик предотвратява навлизането на вредни микроби, вируси и бактерии в тялото. 

Ето някои от предметите, които са особено замърсени и трябва да внимаваме с тях: 

Пари

Учените смятат, че парите са едно от най-мръсните неща, които човек използва. Те са гнездови основи за вредни микроорганизми. Учените, които изучавали ценните хартийки чрез микроскоп, установили, че те съдържат милиони бактерии и вируси, включително тези от устната кухина на хората и животните. В част от парите са открили патогени, които причиняват чревни инфекции и салмонелоза.

Меню в ресторант

Често служителите в ресторантите забравят да почистят менюто. В скъпи ресторанти, менюто пък обикновено е направено от хартия и затова не може да се мие. През деня стотици души могат да го докоснат. Учените, които са изучавали повърхността на менюто, открили там повече от 185 000 микроорганизми. 

Всички животни

Лекарите смятат, че дори чистите домашни любимци могат да носят върху себе си патогенни микроорганизми.

Смартфони и таблети

Учените твърдят, че на екрана на смартфона има повече вируси, отколкото на ръба на тоалетната чиния. Всеки път на екрана се отделя огромно количество бактерии. Затова трябва внимателно да следим чистотата на смартфона и да измиваме ръцете си след употреба.

Дръжки на врати и градски транспорт

Повечето микроби и вируси се намират на места, където има много хора. Хиляди пътуващи докосват перилата в автобуса или метрото през целия ден. Не всички от хора са носители на опасни заболявания, но дори един човек може да ни зарази, ако не измием ръцете си. Същото се отнася и за перилата на ескалатори, дръжки, врати към тоалетната.

Дозатори за сапун

След като докоснем сапуна на обществени места, трябва да измием ръцете си. Учените смятат, че в пренаселените места с голяма пропускливост на микробите на дозаторите за сапун се натрупва най-много бактерии. Има толкова много от тях, че би било по-безопасно да натопиш ръцете си в тоалетната чиния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама