Готова е новата отсечка от магистрала "Струма", до 20 дни започват тунела "Железница"

12:43, 23 май 19 / Политика 25 2565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов инспектира завършения участък от лот 3.1 между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Отсечката се пуска за движение още от днес. Целта е улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение за пътуващите към и от Гърция при предстоящите три почивни дни около Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и преди началото на активния летен сезон.

Борисов: До края на 2020 г. до Белград и Мюнхен не трябва да има светофар

В 6,5-километровия участък от АМ „Струма“ са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста - над реките Логодашка и Струма, и един надлез, обясни заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Положени са 127 000 тона асфалт, 70 хиляди тона циментова стабилизация, 200 000 кв. м. облицовка на откоси и 26 км. мантинела. С пускането на движението се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

Всички намерени културни ценности са преместени в един бъдещ посетителски център, чиито ангажимент по изграждането има община Благоевград. Държавата ще направи паркинг и пътните връзки към магистралата, които в момента се проектират, обеща Нанков.

Борисов: Нямам нова недекларирана къща

Борисов благодари за разбирането от страна на археолозите за това, че археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени от трасето. „Ако не бяхме намерили общ език, това нямаше да стане. А сега за една минута минаваш отсечката“, каза Бойко Борисов. “Виждате колко много стени сме направили, за да се укрепят свлачищата. Не сме се отказали от магистралата, ние сме си дали проекта“, беше категоричен министър-председателят.

„Благодаря на археолозите, които проявиха разбиране и сега може за една минута да се минава участъка. След 15-20 дни започва копаенето на планината за тунелите“, обясни Борисов.

Запитан за магистралата в Кресненското дефиле, Борисов заяви, че ще я направи до Кресна, а оттам да я правят всички „мераклии за власт, да намерят няколко милиарда, да я направят как искат. Ние сме направили проект“.

След 15-20 дни започва ударно строителството на тунела „Железница“ на магистралата, обяви още Борисов.

Бойко Борисов припомни пред журналистите, че правителството продължава да работи за повишаването на доходите на българите, като са отпуснати средства за увеличаване на заплатите на учителите, военните, полицаите, медицинските сестри, за майките на деца с увреждания. „Тук българите трябва да си дадат сметка - дали да дадем няколко милиарда за 14 км. отсечка, или да има магистрала от Видин до Струма. Считам, че е разумно да седнат и еколози, и инженери да се разберат“, подчерта още Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама