Повече от един милион декара в Хасковско вече са защитени от градушки

14:00, 23 май 19 25 1168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов команден пункт за защита от градушки беше открит в Хасково. Той включва 27 нови ракетни площадки, разположени на територията на Хасковска област.

Всяка една от площадките ще разполага с минимум 30 ракети. Те се командват от център, разположен в областния град. 13 млн. лв. са вложени през последните години за разширяване на обхвата на системата, като 1 млн. от тях са били за командния център.  

Земеделският министър Десислава Танева откри новия команден пункт, а след като заработи, ще бъдат защитени 1 100 000 декара площи в Хасковска област.

Инвестицията е за над 1 милион лева, подчерта Танева:

"Преди близо 3 години и повече стартирахме един проект за обновление и разширяване обхвата на противоградовата защита в България, която е на общо 11,5 милиона обработваеми площи към момента. С днешните декари ще стане близо 14 милиона декара и от обработваемите площи това е малко над 30%".

В Хасковска област днес е обявен код "жълто" за опасност от градушки. Градоносните облаци се очакват тази вечер. Те ще бъдат засечени от командния център, а след това ще се направят и изчисления колко ракети трябва да бъдат изстреляни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама