Радев: Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите

12:25, 24 май 19 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за Празник на словото и просветата. Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите и неслучайно, че техните последователи равняваме с апостоли”.

С тези думи президентът Румен Радев започна словото си на връх 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„В нашия българския език народът е откривал спасението. Нерядко преследвана и обругавана, българската писменост се е превърнала в наш щит”, каза още президентът.

 „С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, а и от световната съкровищница, с нея си отива част от цивилизацията. Ние сме призвани да пазим езика, защото нашата, българска кирилица е нашият най-ценен дар към световното културно наследство”, заяви президентът пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Убеден съм, че народ, който от векове съзидава словото и твори светлина тепърва има още какво да даде на света. Дълбок поклон пред святото дело на българския учител”, заяви още Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама