Първи арест за купуване на гласове на евровота

12:00, 26 май 19 25 1463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Перничанин е арестуван за купуване на гласове, съобщава zaPernik.com. Според първоначална информация, мъж е купувал гласове в пернишкото село Мещица.

Срещу арестуваният е заведено досъдебно производство. Доколкото се знае задържаният е зет в селото. Занимава се с гледане на животни.

В село Мещица говорят, че са привиквали хора от списък за купуване на гласове. Полицията и прокуратурата засега не дават повече информация.

Според Наказателния кодекс, всеки който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, или да гласува на референдум, или да участва в подписка за произвеждане на референдум, вече ще се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин, го грози  лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, или да гласува на референдум по определен начин, вече се наказва с лишаване от свобода от една до седем години и с глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева.
Когато някое от изброените деяния е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, предвиденото с промените наказание е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама